Paylaşımda Kalite ve Güvencenin Adresi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Paylaşımda Kalite ve Güvencenin Adresi


 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlOyun SalonuGiriş yap

 

 ATATÜRK'ÜN EKONOMİ ÇALIŞMALARI

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Misafir
Misafir
avatar



ATATÜRK'ÜN EKONOMİ ÇALIŞMALARI Empty
MesajKonu: ATATÜRK'ÜN EKONOMİ ÇALIŞMALARI   ATATÜRK'ÜN EKONOMİ ÇALIŞMALARI Icon_minitimeSalı Şub. 02, 2010 4:31 pm

Yeni Devletin Kuruluşu olan 1923 yılında kişi başına düşen milli gelir 50 $’dır. Bu dönemde (1920-1933) devlet, müteşebbis olarak iktisadi hayata katılmamış olmakla beraber geniş ölçüde ekonomiye müdahalede bulunduğundan, klasik devlet hizmetleri ötesinde, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda hizmet gördüğünden, mutedil devletçilik, devletin sıfatını, niteliğini, özelliğini teşkil etmiştir.
1933-1938 Yılları Türkiye’nin Ekonomik Durumu : İlk beş yıllık kalkınma planı 1933’de hazırlanmış, 1934’de yürürlüğe girmiştir. Çok başarılı bu planın ardından hazırlanan II. Beş yıllık kalkınma planı II. Dünya Savaşı’nın çıkışı nedeniyle uygulanamamıştır.
Bu dönemde devletin ekonomik hayata müteşebbis olarak katılması yanı sıra fevkalade önemli millileştirme (devletleştirme) girişimlerinde de bulunulmuştur.
1933-1938 yılları arasındaki döneme Türk Sanayii’nin ilk ve planlı kuruluş safhası olarak bakılabilir.
Bu devrede yapılan yatırımlar hep devletçilik ilkesi adı altında yapılmıştır. Programın finansmanı geniş ölçüde vergiler, iç istikraz ve devlet bankalarının kredileri tarafından karşılanmıştır. Bu dönemde sadece iki dış yardımdan faydalanılmış, 1934 yılında Rusya’dan 8 milyon dolar, 1938’de de İngiltere’den 13 milyon sterlin borç sağlanmıştır.
Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusun % 80’i tarımla uğraşıyor ve milli gelirin yaklaşık yarısı tarımdan sağlanıyordu. 1925 yılında aşar kaldırıldı ve köylüye bedeli 20 yılda ödenmek üzere toprak dağıtıldı.
1927 yılında sanayi kuruluşlarını teşvik ve koruma amacıyla Teşvik-i Sanayi Kanunu çıkartıldı. 1933 yılında SÜMERBANK kurulmuştur. 1935’te MTA kuruldu.
Karayollarındaki asıl gelişmeler 1948 ve onu izleyen yıllarda olmuştur. Bunun nedeni ise demiryolu politikasına önem verilmiş olmasıdır. Lozan ile Türk karasularında gemi işletme hakkı Türklere bırakılmıştır. Yolcu taşıma devlet tekelin bırakılmış, yük taşıma ise devlet ve özel teşebbüs tarafından gerçekleştirilmiştir. 1938’de Denizbank, 1939’da Devlet Denizyolları Umum Müdürlüğü ve daha sonra da Denizcilik Bankası kurulmuştur.
Cumhuriyet döneminde ilk açılan Hemşire Okulu (1925) Kızılay Hemşire Okulu’dur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
ATATÜRK'ÜN EKONOMİ ÇALIŞMALARI
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Mustafa Kemal ******ün Askerlik Hayatı
» ATATÜRK'ÜN TÜRK DİL ÇALIŞMALARI
» ATATÜRK'ÜN MİLLİ KÜLTÜR ÇALIŞMALARI
» ATATÜRK'ÜN MİLLİ TARİH ÇALIŞMALARI
» ATATÜRK'ÜN GÜZEL SANATLAR ÇALIŞMALARI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Paylaşımda Kalite ve Güvencenin Adresi :: Kültür ve Sanat :: Mustafa Kemal ****** Bölümü :: ******'ün Tarih Boyunca Yaptıkları-
Buraya geçin: